Terugblik: de Schoonheid en Tragiek van Ouderdom

maandag 30 november 2009

''Het project', zo vertelt iniatiefneemster Milly Smit aan het begin van de avond, 'is vooral bedoeld om het beeld van de ouderenzorg en ouderdom in het algemeen, te nuanceren'. Want ouderen zijn niet alleen maar zielig, en ouderdom hoeft niet tragisch te zijn. Dat is een misverstand. Daarbij heerst er een taboe rondom de realiteit van ouderdom'.

Het prachtige boek, met foto's van Thomas Manneke en verhalen van verschillende jongere auteurs, is een produkt dat het misverstand probeert te weerleggen. Zowel de Schoonheid als de tragiek van oud zijn komt in het boek naar voren, omdat de fotograaf ouderen laat zien zoals ze zijn, terwijl de auteurs in korte verhalen de ouderdom proberen te ontrafelen met woorden.

Theatermakers Oscar Kocken -een van de auteurs van het boek- en Lukas de Man vervolgen de avond met een voorproefje van hun theaterprogramma Bejaarden en Begeerten. Hiermee proberen zij een van de taboes rondom het ouderdom te doorbreken.

'Intimiteit, begeerte en seksualiteit op hoge leeftijd bestaat en dat willen we laten zien, daar willen we het over hebben, dat willen we horen!' Binnenkort zullen de eerste try-outs zijn en begin volgend jaar is de voorstelling klaar. 'Het is voor bejaarden en ook alleen toegankelijk voor bejaarden. Als je niet bejaard bent en je wil toch komen, kun je alleen naar binnen op vertoon van een bejaarde'.

Na de pauze vervolgt Erik Scherder met een fantastische bijdrage over zijn visie op de schoonheid en tragiek van ouderdom. Ook vertelt hij over de relatie die er is tussen bewegen op vroege leeftijd en geheugenproblematiek op latere leeftijd.

Middels evidence based onderzoek en beeldend materiaal toont hij aan dat voldoende beweging, zelfs maar een paar keer per week, samenhangt met minder geheugenproblemen en mogelijk een kleinere kans op dementie, zoals Alzheimer. Door meer beweging nu, kan de tragiek van de ouderdom worden voorkomen. Een duidelijke, maar onderschatte boodschap, die Erik Scherder, met veel enthousiasme, vertelt aan wie het maar horen wil. Het publiek dat bij de laatste editie van dit jaar van Onbegane Grond was, heeft het in ieder geval duidelijk gehoord.

Een zestal foto's van de expositie behorend bij het project "Het is later" hangen vanaf eind november in de hal van Meneer de Wit, via ingang Witte de Witstraat 10 in Amsterdam.

0 reacties:

Een reactie posten