25 maart: Idealisme vroeger en nu

zondag 14 maart 2010

Blij verheugd zal Onbegane Grond op donderdag 25 maart de maandelijkse thema-avonden hervatten met een avond rond het thema "Idealisme, vroeger en nu".


In de documentaire "De Kleine Zusters van de Heilige Joseph" schetst Annemarie Strijbosch een prachtig portret van de gelijknamige congregatie, ooit de op één na grootste congregatie van Nederland. Sinds 1872 traden hier meer dan 3000 vrouwen in om hun roeping te volgen en de maatschappij te dienen. De congregatie heeft in Heerlen haar moederhuis; de zusters hebben op tal van plaatsen in Nederland en België gewerkt in ziekenhuizen, zwakzinnigeninrichtingen etc. Ook zijn verschillende zusters werkzaam geweest in China, Indonesië en Kenia.

De meeste van de 240 Kleine Zusters die nog in de congregatie leven zijn nu boven de tachtig en het moment dat ze er niet meer zijn komt steeds dichterbij. Afgewisseld door archiefbeelden vertellen de nonnen openhartig hun verhaal, met de bedoeling om hun idealen na te laten aan de volgende generaties.

De film, die vertelt over armoede, de rol van de vrouw en de keuze die jonge vrouwen maakten voor de rest van hun leven, zal het eerste deel van de avond worden vertoond. Annemarie Strijbosch (documentairemaker, televisiejournalist en antropoloog) zal een korte inleiding geven op de film. Na de film is er gelegenheid voor vragen.

Daarnaast is Stijn Sieckelinck te gast. Hij schreef het boek Het beste van de jeugd, een wijsgerig-pedagogisch perspectief op jongeren en hun ideal(ism)en.

In het tweede deel van de avond zoomen we met beide gasten en het publiek verder in op het thema "Idealisme vroeger en nu". De nonnen in de film zijn idealisten, maar hoe zit dat met de jongere generatie? Is de veel gehoorde kritiek dat jongeren geen idealen meer hebben wel terecht?

Aanvang 20:00 uur (deur open 19:30)
Meneer de Wit - Postjesweg 2 - Amsterdam
Klik hier voor een routebeschrijving
Entree: 5 euro

0 reacties:

Een reactie posten