Terugblik: Gek of slecht?

donderdag 24 juli 2008Op een warme zomerse avond Onbegane Grond sprak Chiel van der Wolf over het thema Gek of Slecht? Hij breidde de titel of het thema in het begin van zijn bijdrage direct uit tot "The Mad, the bad and the ugly"...

The mad, ofwel de 'gekken', die volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard, worden volgens het strafrecht niet verantwoordelijk hehouden voor hun daad en gestraft, maar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze zijn immers ziek en moeten behandeld. The Bad, die volledig toerekeningsvatbaar verklaard worden, worden wel gestraft. Hen wordt de criminele daad volledig aangerekend. Een belangrijke tussengroep echter, is "the ugly", slechts deels toerekeningsvatbaar. Ze zijn "deels gek en deels slecht", zou je kunnen zeggen, krijgen een straf en daarnaast wordt een TBS maatregel opgelegd. Een maatregel waar soms geen einde aan komt.

Het lijkt een compromis tussen de deterministische visie van de psychologie en de vrije wilsopvatting van het Recht. In deze compromis-visie is crimineel gedrag deels bepaald en komt voor het andere deel voort uit een vrije keuze. Maar hoe bepaal je dat precies? En hoe ga je daar vervolgens mee om? Hoe reageer je als maatschappij? Is het acceptabel iemand vast te houden die misschien wel nooit meer crimineel gedrag zou hebben vertoond?

Na de bijdrage van Chiel werd er gediscussieerd over bovenstaande vragen en andere vragen die opkwamen.

Wij vonden het een interessante Onbegane Grond. Laat ons weten wat jij er van vond en laat een commentaar achter bij dit bericht!

1 reacties:

Op uitnodiging & de eerste keer dat ik zoiets bij heb gewoond, maar ik vind Onbegane Grond een enorm leuk initiatief. Het thema en de sfeer nodigden uit tot interessante gesprekken en discussies over een thema waar ik erg in geinteresseerd ben. Ik heb dan ook een enorm leuke avond gehad. Bedankt & tot de volgende keer!

Chrissy zei
5 augustus 2008 om 15:18  

Een reactie posten