24 september: Should Art Save the World?

vrijdag 16 september 2011


"Every artist is an activist and a good activist can be an artist" (Ai Weiwei)

Op zaterdag 24 september organiseert Onbegane Grond het debat "Should Art Save The World?" over de lastige relatie tussen kunst en activisme.

Hoe komt het dat er momenteel nauwelijks activistisch werk gemaakt wordt in Nederland? Waarom brengt het Hollandse kunstklimaat vooral schoonheid voort en weinig idealisme, revolte of rebellie?

“Waar is de Nederlandse Schlingensief?" verzuchtte Erik van Lieshout als Zomergast.

Deze tijd is een tijd zonder "-ismen", het einde van de ideologieën of bewegingen waar we graag bij willen horen. Onder kunstenaars heerst een diffuus gevoel van oppositie. Hebben we nog wel een vijand, of een persoonlijk streven? Wat vroeger controversieel was, vind je nu terug in een willekeurige videoclip op MTV.

Op deze avond brengen we verschillende activisten en kunstenaars bij elkaar om de haat-liefdeverhouding tussen kunst en activisme uit te diepen.

We gaan terug in de tijd met Roel van Duijn, oprichter van Provo, en De Kabouterpartij. En via Skype maken we contact met Voina, een radicaal Russisch kunstcollectief, dat Poetin regelmatig in verlegenheid brengt. Dit deden ze onder andere door het schilderen van een enorme piemel op de brug voor het FSB gebouw (voormalig KGB) die bij opening een erectie toont.

Aan tafel zitten verder Lara Snatager en Caspar van Gemund (Actielab), die demonstraties outsourcen naar Malawi, kunstenaars Coralie Vogelaar en Teun Castelein, die naar aanleiding van de gevangenschap van Ai Weiwei, 'Free Ai Weiwei' shirts lieten produceren in China. Hetzelfde duo haalde ijs van de Noordpool naar Amsterdam, en bood het in stukjes aan als waardevolle poolsouvenirs.

Tot slot schuift ook Rop Gonggrijp aan, bekend als hacker, oprichter van XS4ALL en co-producent van de film Collateral Murder in samenwerking met Julian Assange van Wikileaks. Recent toonde hij aan dat de stemcomputers fraudegevoelig zijn, waardoor we nu weer met het rode potloodje stemmen.

Aanvang 20:00 uur (deur open 19:30)
Meneer de Wit - Postjesweg 2 - Amsterdam
Klik hier voor een routebeschrijving
Zie ook het Facebook-event

0 reacties:

Een reactie posten