Terugblik: Kunst als de nieuwe journalistiek

maandag 2 november 2009

Tijdens deze twaalfde editie Onbegane Grond werd het grensvlak verkend tussen kunst, journalistiek en reclame. Lino Hellings en Joost van de Loo vertelden over het P.A.P.A.-platform. In daarop volgende discussie werd met Volkskrant-journalist Michael Persson en de andere aanwezigen besproken wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn van dit initiatief.


De Participating Artist Press Agency, wil ‘nieuws wil maken’ door ‘nieuwswaardige acties’ te ondernemen. De methode die “een P.A.P.A.-correspondent” hiervoor gebruikt bestaat in eerste instantie uit onvoorbereide wandelingen door de publieke ruimte waarbij hij het “nieuws” tot zich laat komen, om hier vervolgens patronen in te ontdekken. Hierna neemt de P.A.P.A.-correspondent het initiatief door een actie te ontwerpen waarmee nieuws wordt gemaakt.

Anders dan de conventionele journalistiek is de kunstenaar hiermee onderdeel van de situatie geworden en zal het dat wat zich oorspronkelijk voordeed, uitvergroten of een andere vorm geven.

Doordat het uitgaat van de dingen die zich ergens op een plek in het openbaar voordoen blijft P.A.P.A. welbewust aan de oppervlakte van het nieuws. Er zijn daarmee heel waardevolle gebieden in de journalistiek die PAPA niet zal, wil of kan bestrijken. Toch kan het een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande vormen van journalistiek en participerende kunst.

Door de gebruikte methode laat P.A.P.A. zich misschien het best omschrijven als een optelling van kunst, reclame en journalistiek. Echter, doordat P.A.P.A. nog in ontwikkeling is, zijn er nog geen concrete resultaten van “nieuwsaardige acties” die P.A.P.A. heeft ondernomen. Daarom is het moeilijk te benoemen wat het platform is of precies gaat worden. Bovendien is het zo dat juist doordat P.A.P.A. het conventionele probeert te ontstijgen, het zich moeilijk laat vangen in woorden. Om tot het uiteindelijke ontwerp van het platform te komen, onderzoekt P.A.P.A. de publieke ruimte samen met kunstenaars/fotojournalisten in Dhaka, Bangladesh; Lagos, Nigeria; Rotterdam, Nederland en Bishkek, Kirgizië.

Als je de totstandkoming van het platform wilt volgen: zie de website van P.A.P.A..

Hieronder zijn de presentaties van Lino Hellings en Joost van de Loo te bekijken.

LINOPAPAOBG
http://www.scribd.com/doc/22013664


Papa at Onbegane Grond 281009

0 reacties:

Een reactie posten